7. Verbinding

In het diepste van zijn wezen verlangt iedere mens naar verbinding met de medemens, de natuur, ja zelfs met de zielenwereld en de geestelijke wereld. Dit is eigenlijk een heel natuurlijk verlangen. Het is namelijk een eigenschap van ons bewustzijn ( of ziel ) dat het zich wil uitbreiden naar buiten toe. Wanneer we de andere echt waarnemen dan beweegt het bewustzijn zich naar de andere toe, wordt het wijder en ontstaat een begin van verbinding.

Nood aan verbinding.

De huidige tijd met zijn vele crisistoestanden toont duidelijk dat de mens verbinding nodig heeft. Denken we alleen al aan de psychische gevolgen van de verplichte isolatie tijdens corona. 

Wat begrijpen we tegenwoordig onder verbinding?

Het samen zijn, dezelfde activiteiten doen geeft vaak een bepaald groepsgevoel, meningen kunnen uitgewisseld worden, emoties kunnen gedeeld worden. Maar toch kunnen  we vaak gewaarworden dat we ons zelfs op gezellige familiefeesten, vriendenbijeenkomsten, partnerrelaties  diep van binnen toch alleen kunnen voelen en er nog iets te kort lijkt te zijn. Velen voelen aan dat verbinding nog op een dieper niveau kan. 

Verbinding zoals we dit tegenwoordig kennen speelt zich voornamelijk af op het fysieke en psychologische  niveau. Onze gedachten, emoties en verlangens wellen eerder automatisch op en we reageren gewoonlijk reflexmatig vanuit de eigen binnenwereld.

Hoe kunnen we verbinding op een dieper, ruimer niveau begrijpen ?

Verbinding op een dieper niveau is namelijk mogelijk op  bewustzijnsniveau ( of zielsniveau ). Dit vraagt echter een bepaalde bewustzijnsactiviteit. Deze begint met de waarneming.

Hoe nemen we de ander meestal waar?

Gewoonlijk zien we de andere door onze persoonlijke, subjectieve bril. Of anders gezegd vanuit onze eigen denkkader, gevoelens en verlangens. Deze blik is gewoonlijk allesbehalve objectief. 

Waarom is een objectief waarnemen van de andere zo belangrijk?

Dit is namelijk de eerste voorwaarde om tot een objectieve communicatie en werkelijke verbinding te komen. 

Hoe komen we tot een objectieve waarneming?

1. Door het activeren van het denken, voelen en willen tot objectieve en van elkaar gedifferentieerde bewustzijnskrachten. 

Het denken kan namelijk verder ontwikkeld worden tot een voorstellend, scheppend denken. Het voelen kan tot objectieve indrukken of gewaarwordingen evolueren en de wil kan vrijer worden zodat meer daadkracht, beslissingskracht en capaciteit  tot concentratie en stuurkracht ontwikkeld wordt. Dit kan men aan de hand van bewustzijnsoefeningen, meditatie, yoga, tekststudie .

 

2. Door een gestuurde waarneming.

Om onze subjectieve gedachten, gevoelens en verlangens te laten wijken gaan we met de volledige aandacht naar de andere persoon. We kunnen  tot een gestuurde waarneming komen als we er een bepaalde gedachte of vraag bijnemen. Bijvb. Hoe komt de persoon over, open of eerder gesloten, lijkt de persoon rustig of eerder nerveus? 

Het is echter  niet de bedoeling dat je direct een antwoord formuleert (meestal is dit nog subjectief). Je verplaatst je zo goed mogelijk in de persoon om daarna te kunnen aanknopen wat bij hem leeft. Het vraagt een bepaalde kracht om de eigen gedachten, gevoelens en verlangens te laten wijken en zich in de andere te verplaatsen. Deze diepere vorm van empathie is ook nodig om tot een werkelijke verbinding te komen.

Verder luisteren we volledig geconcentreerd naar zijn woorden. We bemerken onze eigen gedachten en gevoelens die opkomen, laten die op de achtergrond door ons te richten op de ander. Hierdoor laten we hem echt vrij. We zijn ook nog niet bezig met het formuleren van een eigen antwoord.

 

Om nu verder te geraken dan het uitwisselen van gedachten, meningen, emoties, verlangens en een nieuw perspectief in het gesprek te brengen is er ook nood aan een bepaald thema of onderwerp. We kunnen een nieuw verbindend aspect in het gesprek inbrengen door een concrete, universele gedachte, doel of ideaal(*) in te brengen.

Je kan nu aanknopen bij de interesse van de ander en daarbij aansluitend een bepaalde gedachte in het gesprek inbrengen.  De voorstelling van deze gedachte werkt dan ordenend op het bewustzijn, op jouw bewustzijn maar ook op dat van de andere d.w.z. beiden worden vrijer  van de eigen, subjectieve manier van denken, voelen en verlangen (willen) en zo kan een vrijere, objectieve manier van communiceren  ontstaan.

Effect  van verbinding.

Wanneer werkelijke verbinding op zielsvlak ontstaat worden we gewaar dat dit een vrijlatend karakter heeft. De indruk leeft dat de ander niets van ons wil bekomen, dat hij ons bijvoorbeeld niet wil overtuigen maar ons volledig vrijlaat en ons als mens in ons diepste zijn respecteert. Na de ontmoeting voelen we ons opgebouwd en hebben we de indruk dat we nieuwe inzichten ontwikkeld hebben en precies en stuk verder gekomen zijn op onze weg. 

Wanneer  wij de ander werkelijk waarnemen, hem vrij laten, werkelijk luisteren, aanknopen bij de andere en spreken vanuit de voorstelling van een bepaalde universele gedachte kan verbinding op een dieper niveau ontstaan namelijk op ziels- of bewustzijnsniveau. 

 

Meer hierover kan je lezen op de website; www.ikkrachtontwikkelen.be/Blog/ 1. Opbouwend gesprekken

(*)Concrete, universele gedachte: Dit is een gedachte, die voor iedere mens geldig is, zowel op materieel niveau, bewustzijnsniveau alsook op geestelijk niveau. Deze heeft een bepaald waarheidsgehalte zowel op materieel, ziels- en geestelijk vlak.

Vb “ In iedere probleemsituatie liggen ontwikkelingsmogelijkheden”

     “ De scheppende gedachtekracht ligt als een heilzaam en spiritueel potentieel

        in het innerlijk centrum van elk individu.”       H. Grill

Wanneer je deze  universele gedachte eigen maakt en heel levendig voorstelt straalt deze gedachte een bepaalde werking uit namelijk: hij werkt ordenend op het bewustzijn, opbouwend op de levensenergieën en verbindend. Door regelmatig deze gedachte voor te stellen kan ze ook werken in de communicatie.